A 2022/2023-as tanév fontosabb eseményeinek rövid leírása

A 2022/2023-as tanév fontosabb eseményeinek rövid leírása

Iskolánk 2022 májusában felkérést kapott a Polgár Judit Sakk Alapítványtól kutatásba való részvételre. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola kutatócsoportja négyéves kutatási pályázatot nyert el. A pályázat az iskolai kudarcoknak az első két iskolai évben történő csökkenését célozza. Címe: „A tanulási kudarcok megelőzése a tanulási környezet átalakításával az iskolai tanulás kezdetén.” A kutatás vezetője, Prof. Dr. Gyarmathy Éva. Iskolánk kontrolliskolaként vesz részt a kutatásban. A feladat Kognitív Profil Teszt felvétele volt első osztályban (1.b-28 fő). A mérést Stelénné Sárközi Edit szakmai vezető végezte, szeptember 05. és október 27. közötti időszakban. A záró vizsgálatok ideje: 2024. május 15-június 15. Összegzési időszak: 2024. június- július 31. Publikáció készül a kutatási anyagból.

Szolomájer Villő és Szántó Balázs iskolánk 2.c és 3.b osztályos tanulói részt vettek a 8. Polgár Judit Világsakkfesztivál alkalmából meghirdetett, gyerekeknek szóló kreatív pályázaton. Villő rajzával 1. helyezést, Balázs fogalmazásával 3. helyezést ért el a „Vendi vezér tudományos pályára lép” témában 231 pályázó közül. A díj átvételére október 8.-án Budapesten, a Nemzeti Galériában került sor, mely a Világsakkfesztivál helyszíne volt. Farkas Győzőné és Palicz Zsoltné a gyerekek osztályfőnökei, iskolánkat képviselve vettek részt a Világsakkfesztiválon és a díjátadón.

Iskolánk Képességfejlesztő sakkot tanuló diákjai „Sakkfutam” elnevezéssel, érdekes, izgalmas, színes mozgásos versenyen bizonyíthatták ügyességüket. Ezzel a rendezvénnyel és a „Sakk összeköt minket” szlogennel csatlakozott iskolánk az októberben tartandó Világsakkfesztiválhoz. A feladatok alkalmával, minden báb életre kelt. Volt sor- és váltó verseny, bábegyensúlyozás, egyéni és csapat munka, mely nagy összhangot igényelt. A kicsi elsősök a futam szurkolói voltak, sok-sok tapssal biztatták a versenyzőket. Remek délután volt, mindenki élménnyel gazdagodva indult haza. A program kitalálója Stelénné Sárközi Edit szakmai vezető volt, felelőse és játékmestere Farkas Győzőné. Munkáját segítette, Molnárné Csányi Diána, Pállné Kiss Andrea, Fábián Olivér és Stelénné Sárközi Edit.

A szakmai kapcsolatok ápolása ebben a tanévben is az online térbe korlátozódtak. Több referencia iskola óráját néztük meg kollégáimmal. Konferencia beszélgetés keretében az órák megbeszélésére is sor került. Néhány éve, még teljesen idegen volt a tudásmegosztásnak ilyenfajta lehetősége. Ma pedig egyre több iskola alkalmazza.

A Polgár Judit Sakk Alapítványtól lehetőséget kaptunk ingyenes képzés végzésére, melyet el is fogadtunk, regisztrációval megerősítettük szándékunkat. Kettő kolléga az 1-2. osztályos, öt kolléga a 3-4. osztályos képzésre jelentkezett.  Az öt kollégából kettő a Sakk Tesi képzés elvégzésére is regisztrált.

Március 10-én a leendő elsőosztályba készülők szülei számára nyílt tanítási óra megtekintésére volt lehetőség. A célkitűzés, a Sakk, mint oktatási eszköz bemutatása volt matematika órán. Nagy volt az érdeklődők száma. A kreatív képességfejlesztő feladatok, játékok bemutatása, a sok-sok eszköz használata meggyőzőek voltak a Program használatának hatékonyságát illetően a szülők körében.

Március 25-én, “Köszöntünk a Sakkpalotában” címmel iskolaváró foglalkozást szerveztünk a nagycsoportos óvodások számára, ahol a sakké és a mozgásé volt a főszerep. A negyedikes tanító nénik két helyszínen várták az ovisokat. Az aulában képességfejlesztő feladatokkal, játékokkal ismerkedtek meg a gyerekek: volt sakkdominó, célba dobás a sakk lepedőn, sakkbáb horgászás, sakk-puzzle, memóriajáték, sakk-amőba. A tornateremben SakkTesi foglalkozáson vehettek részt. Az óriási sakk szőnyegen végzett járások, szökdelések-ugrások, egyensúlygyakorlatok, játékok, minden porcikát megmozgatva nyújtottak élményt a kicsik számára. A rendezvény végén ajándékokat is kaptak a kitartásukért. Tartalmas, színes, kreatív, jó hangulatú rendezvény volt, melyet a sok pozitív visszajelzés is igazolt.

Május 31-én videó felvételre került egy matematika óra. Tanított Stelénné Sárközi Edit tanítónő 4. osztályban.  Az érdeklődő kollégák körében megosztásra kerül a felvétel, melynek célja a tudásmegosztás volt.

Stelénné Sárközi Edit
Szakmai vezető